15 April 2012

Multidisciplinary Perspectives and Methodologies in the Social Sciences

The Third World Studies Center (TWSC) of the College of Social Sciences and Philosophy (CSSP) of the University of the Philippines, Diliman invites applications from social science graduate students to participate in the 2012 TWSC Research Writeshop titled, Multidisciplinary Perspectives and Methodologies in the Social Sciences on 7-8 May 2012, at the TWSC, Lower Ground Floor, Palma Hall, University of the Philippines, Diliman.


Social Science graduate students in the proposal stage of their thesis/dissertation are invited to submit a 300-400 word abstract based on their individual research projects. Students who are not yet at the proposal writing stage may also submit abstracts based on their graduate research papers. Abstracts should clarify the substantive issues that the ongoing research project addresses. It should also provide information on objectives, theoretical framework, and methods along with an explanation on the contributions of the research to the field of study.

Interested applicants are required to submit hard copies of the following on or before 18 April 2012 at the TWSC office:

1. Abstract;

2. Completed application form downloadable from the official TWSC blog (uptwsc.blogspot.com);

3. A True Copy of Grades or a Transcript of Records; and

4. A signed, confidential letter of Recommendation from the adviser or professor.

Only completed application forms and requirements submitted on time will be considered. Successful applicants will be notified on 23 April 2012. Full funding worth P1,500.00 may be made available to selected students. Interested applicants may forward their queries to uptwsc@gmail.com under the subject heading “2012 TWSC Research Writeshop.” For more information, please visit the following TWSC blog (uptwsc.blogspot.com) or Facebook page at www.facebook.com/uptwsc.


Research Writeshop Program

DAY 1

9:00 – 9:10

Opening Remarks

Maria Ela L. Atienza, PhD

Director

9:10 – 9:40

Module 1:

Multidisciplinarity and the Social Sciences

(30 minutes)

Ma. Luisa Rebullida, PhD

Professor

UP Department of Political Science

9:40 – 10:25

Open Forum

(45 minutes)

10:25 – 10:40

Break

10:40 – 11:10

Module 2: Theories and their Applications in the Contemporary World

(30 minutes)

Randy S. David

Professor Emeritus

UP Department of Sociology

11:10 – 12:00

Open Forum

(50 minutes)

12:00 – 1:00

Lunch

1:00 – 1:30

Module 3: Current Trends in Social Science Research -

New Media and the Social Sciences

(30 minutes)

Rolando Tolentino, PhD

Professor of Film and

Dean, UP College of Mass Communication

1:30 – 2:15

Open Forum

(45 minutes)

2:15 – 2:30

Break

2:30 – 4:00

Module 4: The World At Your Fingertips: Library and Information Resource

Marian Ramos

Senior Lecturer

UP School of Library and Information Science

DAY 2

8:00 – 8:05

Background to the Workshop


8:05 – 8:35

Module 5: Research on the Ground - Ethnographic, Fieldwork and Gender Methodologies

(30 minutes)

Michael Lim Tan, PhD

Professor of Anthropology and Dean

UP College of Social Sciences and Philosophy

8:35 – 9:20

Open forum (45 minutes)

9:20 – 9:35

Break

9:35 – 10:05

Module 6: Historical Methodology and the Territory of the Historian

(30 minutes)

Milagros C. Guerrero, PhD

UP Professor of History (Retired)

UP Department of History

10:05 – 10:50

Open forum (45 minutes)

10:50 – 11:20

Module 7:

Making Numbers Intelligible

Basic and Relevant quantitative applications for research in the social sciences: types of graphs, constructing and reading graphs, trending, plotting data and interpreting statistics, sampling techniques (30 minutes)

Jose Ma. Balmaceda, PhD

Professor of Mathematics and Dean, UP College of Science

11:20 – 12:00

Open forum / exercise: Participants will demonstrate what they learned (40 minutes)

12:00 – 1:00

Lunch

1:00 – 2:00

Module 8:

Rudiments of writing: topic selection, formulating research questions and objectives, writing a review of related literature, ethical considerations in writing and research (1 hour)

Ma. Teresa Trinidad Pineda Tinio, PhD

Senior Vice President

Far Eastern University (FEU)

2:00 – 3:15

Exercise: Participants will demonstrate what they learned

(1 hr and 15 minutes)

3:15 – 3:30

Closing remarks


3:30 – 4:00

Awarding of certificates